SUMNJE JAVNOSTI U REGULARNOST KONKURSA ZA POSAO NA GRAĐEVINSKOM FAKULTETU U NIŠU

0

Vešernje novosti u tekstu pod naslovom ASISTENTI ROĐACI, ALI STRUČNI: SUMNJE JAVNOSTI U REGULARNOST KONKURSA ZA POSAO NA GRAĐEVINSKOM FAKULTETU U NIŠU, pišu:

NIŠ – Konkurs za izbor asistenta za užu naučnu oblast arhitektonsko projektovanje, raspisan je još sredinom decembra prošle godine, ali mu se ne nazire kraj. Jedan od kandidata Petar Pejić optužuje tročlanu komisiju koja je zadužena za ovaj konkurs za nepotizam, jer su prilikom rangiranja prednost dali supruzi asistenta i ćerki profesora. Prozvani članovi optužbe tumače kao pritisak. Potvrđuju da su prednost dali ćerki i supruzi svojih kolega, ali na osnovu kriterijuma.

Izbori za asistente često su formalnost, jer se unapred odredi za koga se raspisuje konkurs, tako da nema većih iznenađenja. Mladi naučnik Petar Pejić, master inženjer arhitekture, kaže da se ne uklapa u ove “šeme” jer nema nikog od bliskih rođaka na fakultetu.

Rešio sam da više ne ćutim, jer ne mogu da gledam kako bolje od mene prolaze kolege kojima je prosek studiranja devet godina, nemaju naučne radove, niti su aktivni u naučnim publikacijama. Moj prosek tokom studija je 9,44, i u roku sam završio fakultet. Dobitnik sam mnogih nagrada, moj rad prepoznaje kompanija “Gugl”, i po svim metodologijama sam bolji kandidat – kaže Pejić, i nudi materijalne dokaze za svoje tvrdnje. Kaže da je uporan u tome da ostane u svojoj zemlji i bavi se naukom. A na mesto asistenta čeka od 2013. godine. Zbog ovakvih situacija mnogi kvalitetni ljudi su napustili Srbiju.

Svestan sam posledica koje mogu imati, ali ja nemam šta da izgubim – kaže Pejić, koji je 2013. konkurisao za nastavnika, ali su mu “preporučili” da odustane jer je “konkurs raspisan za sina jednog profesora, a ne za njega”. Dekan Mitković mi je tada obećao da će raspisati konkurs za moju naučnu oblast. Umesto toga, bio sam izložen diskriminaciji. Bojkotovali su čak i projekat kompanije “Filip Moris” koji je trebalo da obezbedi opremu koju bi koristili i drugi profesori i studenti – ogorčen je Pejić. Dekan Petar Mitković negira optužbe i tvrdi da on nema prava da se meša u izbor nastavnika i asistenata. Uputio nas je na članove Komisije, koji takođe nisu želeli da daju izjave. Ovo što Pejić radi je klasičan pritisak na nas, konkurs nije gotov i konačnu reč daće Izborno veće – kratko su prokomentarisali.

Antrfile : Ispao iz seme

UVIDOM u predlog Komisije Izbornom veću stoje imena samo pomenutih kandidatkinja, dok se Pejićeva kandidatura nigde ne navodi. Kao kriterijum, naveli su “veće radno iskustvo”. Trebalo bi da kriterijum budu naučni radovi, a radno iskustvo da bude potrebno prilikom zapošljavanja u arhitektonskom birou – kaže Petar Pejić.

Share.

About Author

Leave A Reply