STUDENT DOKTORSKIH STUDIJA OPTUŽUJE DEKANA I KOMISIJU FAKULTETA

0

Blic-Srbija u tekstu pod naslovom ŽELE ASISTENTE KOJI SU POSTIGLI SLABIJI PROSEK: STUDENT DOKTORSKIH STUDIJA OPTUŽUJE DEKANA I KOMISIJU FAKULTETA, piše

NIŠ Student doktorskih studija Petar Pejić optužio je komisiju i dekana Građevinsko-arhitektonskog fakulteta da za asistente žele da prime kandidatkinje sa lošijim prosekom od njega.

 – Komisija je predložila da Nastavno-naučno veće izabere u zvanje asistenta za naučnu oblast arhitektonsko projektovanje Oliveru Nikolić, koja ima prosečnu ocenu 8,18, a studirala je devet godina. Drugi predloženi kandidat je Jasmina Tamburić, koja ima prosek 8,92 i studirala je šest godina. Moj prosek je 9,44, a studirao sam pet godina, što jasno ukazuje da njih dve imaju manje prosečne ocene i da nisu završile studije u roku, već su obnavljale jednu ili više godina – kaže Pejić.

On dodaje da predložene kandidatkinje imaju i znatno manje objavljenih naučnih radova.

Na osnovu poena koji se dobijaju za objavljene naučne radove u monografijama, inostranim i domaćih naučnim časopisima, kao i učešću na konferencijama, može se zaključiti da sam ja bolji kandidat od njih dve. Imam 64 boda, a koleginice Olivera 34,5 i Jasmina 37 poena. Osvojio sam šest nagrada, a njih dve po jednu. Zaista mi nije jasno na osnovu kojih kriterijuma su članovi Komisije izabrali njih dve.

Da li one imaju „prednost“ zbog nepotizma jer je jedna supruga, a druga ćerka profesora? – pita Pejić.

On zahteva od dekana Građevinsko-arhitektonskog fakulteta prof. dr Petra Mitkovića da poništi predlog Komisije zbog „očigledne zloupotrebe uticaja i položaja“. Dekan i članovi Komisije nisu želeli da komentarišu Pejićeve optužbe, tvrdeći da izborni proces nije završen.

Samo smo predložili dve kandidatkinje, ali Nastavnonaučno veće fakulteta mora da ih izabere. Ovo što radi Pejić i što pokušava da se preko medija izbori za sebe jeste svojevrstan pritisak na Komisiju. Imamo pravo da izaberemo kandidate za koje utvrdimo da su najpovoljniji za naš fakultet.

Nema nikave veze niti uticaj to što su njih dve u nekim rodbinskim odnosima sa fakultetskim profesorima – navode članovi Komisije. Pejić je izradio prikaz Sahat kule u Niškoj tvrđavi, koja je porušena početkom 20. veka.

Antrfile : BIO I NA DODELI NOBELOVE NAGRADE

Petar Pejić je autor projekta „Proširena stvarnost“, koji je 2013. bio predstavljen na dodeli Nobelove nagrade i pomoću koga je moguće porušene objekte prikazati pomoću tableta ili mobilnog telefona tamo gde su nekad bili.

============================

Share.

About Author

Leave A Reply