POVERENIK KAZNIO UNIVERZITET EDUCONS

0

U tekstu pod naslovom POVERENIK KAZNIO UNIVERZITET EDUCONS, današnja Politika piše:

Rodoljub Šabić kaznio je privatni univerzitet iz Sremske Kamenice zbog dvogodišnjeg odbijanja da novinarima CINS-a preda kopiju doktorske disertacije Jorgovanke Tabaković, koju je ona 2011. odbranila na Educonsu.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kaznio je privatni Univerzitet Educons iz Sremske Kamenice sa 20.000 dinara zbog odbijanja da novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) dostavi kopiju doktorata guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković.

Prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, sledeća kazna Univerzitetu Educons, ukoliko ne dostave doktorat, iznosiće 180.000 dinara Novinari CINS-a su u aprilu 2014. Educonsu poslali zahtev za pristup informacijama od javnog značaja i tražili kopiju doktorske disertacije, koju je Jorgovanka Tabaković odbranila 2011. Predstavnici Univerziteta prvobitno su odbili da dostave kopiju doktorata, uz obrazloženje da ne poseduju disertaciju u elektronskoj formi, iako je u zahtevu jasno naznačeno i da je tražena štampana ili elektronska kopija dokumenta.

Novinarki CINS-a je predloženo da dođe u Sremsku Kamenicu, ali je posle toga niko sa Univerziteta nije kontaktirao radi dogovora. U septembru 2014. godine novinarka CINS-a je ponovo tražila ostvarivanje prava na pristup informacijama, a sledećeg meseca generalna sekretarka Univerziteta Zorka Čičić poslala je odgovor u kome, između ostalog, piše – „Iako vaše pasionirano angažovanje insinuira postojanje pozadine, mi ne želimo da poverujemo da Vi kao mlada žena možete biti frontmen bilo koje zainteresovane grupe, niti da biste na takvu ulogu pristali.” Još je navedeno da će doktorat biti dostavljen, ali pod određenim uslovima – „Morali biste nam dostaviti imena i kompetencije osoba koje bi se bavile analizom disertacije, a onda bismo mi na osnovu toga zatražili mišljenje komisije za akreditaciju o kompetentnostima tih ljudi, kako bismo bili sigurni u kvalitet analize, jer nam je zajednički interes da se to valjano prouči”, citira se u saopštenju CINS-a poruka iz Educonsa.

Predstavnica Univerziteta Educons je napisala i sledeće – „Mi smo još letos, radi naše potvrde, angažovali nekoliko stručnjaka van naše institucije, iz oblasti koju obrađuje disertacija i zatražili nezavisnu ocenu napisanog sadržaja.” Čičićeva je obećala da će novinarku CINS-a obavestiti o nalazima ove analize, ali se to nije i dogodilo.

 

Share.

About Author

Leave A Reply