INDEKSA VIŠE NEGO BRUCOŠA

0

U tekstu pod naslovom INDEKSA VIŠE NEGO BRUCOŠA, Večernje novosti pišu:

GENERACIJI maturanata ostalo je svega nedelju dana do početka upisne trke na državnim i privatnim fakultetima i visokim školama. Boriće se za oko 65.000 indeksa, što je za 6.000 više nego što je svršenih srednjoškolaca ove godine, tako da će mesta biti za sve, ali će morati da se potrude da bi dobili indeks na željenom smeru. Najžešća konkurencija očekuje se na smerovima za informacione tehnologije, na medicinskim fakultetima, psihologiji…

Najboljima je obezbeđeno školovanje o trošku države, a prema kvotama koje je Vlada Srbije usvojila na sednici 3. juna, na Univerzitetu u Beogradu odobreno je 9.461 budžetsko mesto, na Univerzitetu u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici 1.077, Na državnom univerzitetu u Novom Pazaru 620, na Univerzitetu u Nišu 3.098, na Univerzitetu u Kragujevcu 2.268 i na Univerzitetu umetnosti 284 mesta.

Da bi stekli uslov za budžetske studije, svršeni maturanti, u zbiru uspeha iz srednje škole i poena sa prijemnog, moraju da imaju najmanje 51 bod. Letvica za samofinansiranje postavljena je na 30. bod. Sa 29 ili manje bodova ne mogu da postanu vlasnici indeksa nijednog državnog fakulteta.

Na Univerzitetu u Beogradu prijavljivanje kandidata za polaganje prijemnog ispita počinje 22. i trajaće do 26. juna. Prijemne ispite kandidati će polagati od 27. juna do trećeg jula, preliminarna rang-lista mora da bude objavljena najkasnije do četvrtog jula, a konačna šest dana kasnije. Oni koji polože prijemni, upisivaće se od 10. do 14. jula, kada treba da bude završen prvi upisni rok. Početak drugog roka zakazan je za prvi septembar i treba da bude završen do 16. septembra.

Za prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita kandidati treba da prilože svedočanstva sva četiri razreda, diplomu o položenom maturskom ispitu i dokaz o uplati za polaganje. Kada steknu uslov za upis, na fakultet treba da donesu i izvod iz matične knjige rođenih, obrazac ŠV-20, indeks, dve fotografije. Samofinansirajući će morati i da uplate prvu ratu školarine i prilože uplatnicu.

Antrfile : POVLASTICE ZA TRI GRUPE

VLADA Srbije odredila je i broj slobodnih mesta za kandidate koji se upisuju preko budžetskih kvota, a studiraće o trošku države. Reč je o studentima sa invaliditetom, kandidatima romske nacionalnosti i državljanima Srbije koji su srednju školu završili u inostranstvu. Za njih će na Univerzitetu u Beogradu biti ukupno 270 mesta, na Univerzitetu umetnosti devet, u Kragujevcu 63, u Nišu 57, u Kosovskoj Mitrovici 33 i u Novom Pazaru 21. Moći će da se upišu i na Univerzitet u Novom Sadu, a kvote određuje Pokrajinski sekretarijat.

============================

 

Share.

About Author

Leave A Reply