FAKULTETI JOŠ BEZ ODLUKE O ŠKOLARINAMA

0

Današnji Blic u tekstu FAKULTETI JOŠ BEZ ODLUKE O ŠKOLARINAMA: Ministarstvo prosvete u maju odlučuje o poskupljenju, današnji Blic piše:

BEOGRAD Da li će i kada školarine na fakultetima poskupeti biće poznato tek u maju, nakon što Ministarstvo prosvete iznese stav o zahtevima za poskupljenje.

 Ministarstvo ne može da spreči fakultete u nameri da povećaju školarine, već može samo da preporuči da se cene ne menjaju. Od 31 fakulteta Univerziteta u Beogradu 11 ih je predložilo više školarine za narednu školsku godinu.

Povećanja bi iznosila od 200 dinara, na Fakultetu političkih nauka, pa čak do 13.000 dinara, koliko traže na Fakultetu organizacionih nauka. Fakulteti ovaj predlog uglavnom obrazlažu problemom nadoknade materijalnih troškova i ogromnih računa za grejanje.

Dragana Ivanović, PR FON-a kaže za „Blic” da ovaj fakultet školarinu nije povećavao od 2009, ali i da je i prethodnih godina poslušao sugestije Ministarstva, te da drugačije neće biti ni ove godine.

Na niškim fakultetima još nije doneta odluka o visini školarina, koje će, po svemu sudeći, ostati iste kao i prethodnih godina. Dekani kažu da je razlog za to što studenti koji studiraju u Nišu dolaze iz najnerazvijenijih opština jugoistočne Srbije, a većina roditelja budućih brucoša ne radi ili živi od minimalne zarade. Školarine na Univerzitetu u Nišu prošle godine su se kretale od 45 do 120.000 dinara. Školarine, koje iznose od 50.000 do 60.000 dinara neće menjati ni na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Na fakultetima u Novom Sadu i Kragujevcu još nisu odlučili da li će povećavati školarine, niti su odredili kvote za upis brucoša. M. R. Petrović i dopisnici

Antrfile : ROKOVI ZA UPIS

Senat BU još ranije je predložio da prvi upisni rok traje od 22. juna do 18. jula, a drugi od 1. do 20. septembra. Predaja dokumenata u prvom roku traje četiri dana, od 22. do 26. juna, prijemni ispiti su od 27. juna do 3. jula, a upis primljenih studenata je od 10. do 14. jula.

Share.

About Author

Leave A Reply